onsdag 1 juni 2011

Raka rör en fredagskväll

Tack Markus för påminnelsen!

Jag lovade att lägga upp bilder på den spruckna huvudvattenledningen som vi slet med på VA för några år sedan. Lite kort bakgrund: VA hade beställt en pluggrensning av råvattenledningen - en segjärnsledning från sent 60-tal.

Orsaken till rensningen var kraftiga krustor och utfällningar invändigt, med ett K-värde som för länge sedan passerat 5 och en ledning som av någon ytterligare anledning inte gått att pumpa tillräckligt med vatten igenom för att klara vattenförsörjningen helt de senaste dygnen. Av något skäl kunde inte rensningskillarna komma förrän en fredag vid lunch (!). 1,6 km råvattenledning var rensad och pluggen skulle bara igenom de sista 50 metrarna när den plötsligt tvärstannade i ledningen. Trots att pumparna gick för fullt rörde sig inte pluggen en tum.



Vatten började snart stiga upp på markytan i skogsbrynet nedanför verket och snabbt behövdes grävmaskin, reservrör och svetsutrustning. Skönt med rutinerade gubbar med lokala kontakter.

Snart var grävarbetet igång men det tog tid att hitta läckan, som visade sig vara en 1,5 meter längsgående spricka i godset. Tankbilar rekvirerades för att upprätthålla vattenförsörjningen men det hade knappt märkbar effekt i tornet. Strax före midnatt, efter tio timmars slit var läckan lagad och råvattenpumparna drog igång. Vattentornet var nere på 0%, men det lyckades! Inga konsumenter drabbades. Inget trycklöst ledningssystem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar