onsdag 1 juni 2011

En fråga om nonylfenoletoxilater

Fick ett intressant mail för en stund sedan som löd:
Hej! Vi är två elever som håller på med ett arbete om avloppsvatten och har sett att det finns gränsvärden för nonylfenoletoxilater i avloppsvatten. Vi undrar vad detta är för ämne, hur det används och vem som har beslutat om gränsvärdet för ämnet. /Jocke och Rasmus

Hej Jocke och Rasmus!

  Nonylfenol är ett av de övervakade organiska indikatorämnen som ingår i en överrenskommelse som finns mellan Naturvårdsverket, LRF och branschorganisationen Svenskt Vatten. Det svenska riktvärdet för nonylfenol är 50 mg/kg TS i slam som sprids på åkermark. Gränsvärdet varierar mellan olika länder och exempelvis Danmark har ett gränsvärde på 10 mg/kg TS i slam. Nonylfenol framställs så vitt jag känner till inte i Sverige men importeras som utgångsmaterial för nonylfenoletoxilat och kan ingå i kemiska produkter såsom tvätt- och rengöringsmedel. Användningsområdet för nonylfenoletoxylat är främst som verksam substans i tvätt-, rengörings- och avfettningsmedel och tillhör gruppen nonjoniska tensider.
   Nonylfenol är relativt stabil och kan därför passera relativt opåverkat genom avloppsreningsverken, men en hel del binds i avloppsslammet eftersom nonylfenol binder till partiklar som avskiljs i verkens sedimentationssteg. Nonylfenol är  bioackumulerbart och svårnedbrytbart och mer långlivat i miljön än nonylfenoletoxilat. Nonylfenol hör till gruppen alkylfenoler och finns med i PRIO-databasen och tillhör om jag minns rätt grupp 1 i Europaparlamentets och rådets beslut nr 2455/2001/EG, bilaga 10 till ramdirektivet för vatten. Nonylfenoler och nonylfenoletoxilater är förbjudet för vissa användningsområden inom EU enligt begränsningsdirektivet 2003/53/EG.
Lycka till med ert arbete!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar