Längs vägen ut på första mosseområdet kunde jag inte låta bli att stanna till och fascineras av de små skönheterna Ögontröst (euphrasia) som nyfiket men skyggt blickade upp mot förbipasserande med sina vita, flikiga och småstrimmiga blommor med den lilla gula fläcken i kronmynningen. Ögontröst är ett helt släkte med lågväxande greniga och halvparasitiska örter. Jag har svårt att skilja alla arter, underarter och hybrider åt, men njuter ändå av deras sällskap längs vägen.
Något senare fladdrade något förbi och landade på en Röllika (Achillea millefolium) en bit bort. Jag närmade mig med stor försiktighet och kunde få en fin bild på en gräsfjärils utbredda vingar. Det kändes märkligt att den lugnt satt kvar så länge att jag hann komma så nära innan den flög. Kanske var det blommorna som lockade så starkt. Strax efter att jag fortsatt min vandring så återkom fjärilen och landade åter på samma blomma. Jag kan inte riktigt definiera arten av gräsfjäril eftersom denna hade åtta ögonprickar i par, vilket jag inte känner igen.
Ute på första mosseområdet fanns mängder av löst bildade tuvor med Vitag (Rhynchospora alba). Ett vanligt förekommande flerårigt halvgräs som just trivs på näringsfattiga myrar och mossar. De vita, styva axen övergår efter blomningen i mer gulbrunt när de torkar.
Min vandring fortsatte tills jag såg en rörelse i en liten och knotig gran. Jag kunde inte avgöra vilken fågel som hade rört sig bland grenarna, men fick då se en grupp sileshår intill spången och hukade mig ned för att få en bra bild på Rundsileshår (Drosera rotundifolia), en liten köttätande växt vars blad sitter samlade i en rosett och utbredda på marken. Bladskivan är nästan rund och bladskaften är fint håriga. Bladen har grova klibbiga körtelhår som bildar ett kletigt ämne som insekter fastnar på. Rundsileshår blommar i juli-augusti. Blommorna är små och vita och sitter i ett ax på den bladlösa blomstängeln.
Över hela mossen låg ett ljust rosa skimmer av ljung och framför allt Klockljung (Erica tetralix). En vanlig ljungart på fuktiga hedmarker och myrar.
Bladen ser nästan ut som barr och är grågröna och håriga med inrullad kant. Klockljung blommar i juli-augusti med rosa, urnformade blommor och doftar gott.
Kring mossarna i mina hemmatrakter breder ofta ut sig stora barrskogsområden med blåbärs- och lingonris med inblandning av fläckar med ljung. Efter att han vandrat i en timme i glesa tallskogar med inslag av löv och gran stannade jag till och tog några bilder på några mognande lingon, men framförallt den underbara och intensivt rosa-lila ljungen som blommar som allra vackrast nu. Ännu en underbar dag i naturen lider mot sitt slut... Vi hörs!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar