Vi människor är begåvade med nyfikenhet, fantasi, empati och förmågan att förutse konsek-venserna av vårt handlande innan händelsen inträffat. För att inte hjärnan ska börja koka av alla inkommande sinnesintryck har evolutionen även försett vår briljanta hjärna med ett filter som sorterar, rutiniserar och rationaliserar intrycken. Oftast är detta en pålitlig skyddsmekanism som gör att hjärnan kan fokusera energin på det som avviker från det normala. Många bilförare som kör samma väg varje dag är ibland inte medvetna om vägen förrän de är framme - förutsatt att inget oväntat inträffat. Vanor och rutiner är andra sätt för hjärnan att undvika överbelastning.
Ett intressant område där detta blir tydligt är inom språk-vetenskapen där man talar om redundant information. Vårt språk innehåller mer information än vi egentligen behöver för att uppfatta innehållet i ett budskap. Ögonen läser bokstäver men hjärnan ser ord, strukturer och begrepp, men behöver inte veta alla detaljer. Detta gör att så längre första och sista bokstaven i ett ord stämmer kommer vi att kunna uppfatta ordet korrekt även om bokstäverna inuti ordet faktiskt kastats om. Betrakta följande text och se hur relativt enkelt du kan begripa innehållet fast bokstäverna kastats om:
Enilgt en unönrkdseing på ett egnkslet ustirenviet så slepar det iegnn rlol i vliekn onirdng bvskätonrea i ett ord såtr, det edna som är vtiikgt är att frösta och ssita bvtskaoen såtr på rtät palts. Rseten kan stå hellur om bellur och man kan ädnå lsäa txeetn utan plebrom. Dteta breor på att vi itne lsäer vraje botskav var för sig, uatn odren som hehlet.
Förstod du vad du just läste? De flesta skulle fascinerande nog faktiskt svara JA. Begrep du inte så kommer den korrekta texten här.
Enligt en undersökning på ett engelskt universitet så spelar det ingen roll i vilken ordning bokstäverna i ett ord står, det enda som är viktigt är att första och sista bokstaven står på rätt plats. Resten kan stå huller om buller och man kan ändå läsa texten utan problem. Detta beror på att vi inte läser varje bokstav var för sig, utan orden som helhet.
Redundans får bli dagens ord som avslutar detta inlägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar