fredag 9 mars 2012

gnindro lef i grebneklaF



Har ni testat att prata rövarspråket någon gång som barn - ni vet ordleken där man dubblerar varje konsonent och slänger in ett o mellan de dubblerade konsonanterna - dvs "hej" blir "hohejoj" eller "kalasfint" blir "kokalolasosfofinontot". I rubriken har jag valt att skriva "Falkenberg i fel ordning" fast i omvänd ordning.

Vissa människor har utvecklat den märkliga förmågan att kunna både prata och sjunga baklänges lika obehindrat som vi andra sjunger orden framlänges. Nåväl - jag upptäckte medan jag skrev på förra inlägget att jag faktiskt missat att lägga upp bilder från en nyligen gjord resa till Falkenberg som jag dock gjorde före Malmö och Örebro, och därför blir inläggen just nu i fel ordning och därav rubriken.






Någonstans ska man ju börja ett besök i varje ny stad man besöker - och jag började på ICA, men dit hade jag inte kameran med mig så första bilden är från Falkhallen som blev mitt nästa stopp. Hamnade där eftersom det pågick en volleybollmatch mellan två tjejlag. En jämn match som slutade oavgjort. Bra kämpat tjejer. Hallen är nyligen invigd och är dels en imponerande byggnad, men som vattenfantast fascinerades jag även av det konstverk som hängde i entrén.





Konstverket består av ett stort antal droppar av blankpolerad metall som reflekterar solljuset in i entréhallen. En briljant konstidé, om jag får säga det själv. Hallen i övrigt var fylld av aktiviteter denna söndag och det fanns gott om hallar för olika idrotter och motionsformer. Jag rekommenderar varmt ett besök på Falkhallen om ni har vägarna förbi Falkenberg.

Vit som snö...igen!

Så har vintern åter om än bara tillfälligt rullat ut sin vita kappa över landskapet, i varje fall i mina trakter. Som vanligt kan jag ju inte hålla mig inomhus utan måste ut och försöka fånga fler vackra ögonblick av allt det skön vår natur erbjuder av vinter och snö. Denna gång blir det en solnedgång över en sjö eftersom dagarna är kort här uppe i kalla nord. Tycker själv det är underbart att uppleva stillheten och lyssna till sjöisens sjungande när uppbyggda spänningar till slut spränger upp isen i långa revor som far fram över sjön med otrolig hastighet och skapar ljudet av en sjungande ton som ger sig iväg ut över de istäckta vidderna i kvällsolen.

 Jag rekommenderar varmt att man någon gång ibland stannar upp vid ett vattenfall eller en å som frusit till is och där isen bildat oerhört konstfulla mönster. Naturen är en enorm källa till mönster, både strikt regelbundan, likt snöflingans kristallstruktur, och alla fascinerande runda och oreglebundna former som is kan bilda när det långsamt fryser likt årsringar i iskanter och längs forsarnas sidor. Fångade en vacker bild av just detta fenomen i svagt blått ljus alldeles nedanför ett mindre vattenfall.

 Att tänka sig att varenda snökristall som faller har byggts upp av ett regelbundet men ständigt förändat mönster, följande en form av kaosteori blandat med de matematiska fraktalernas återkommande formler som återskapats med molekylära repetitiva mönster som upprepas i det närmast oändliga, från den mikroskopiska vattenmolekylen till den makroskopiska stora snöflingans stjärnform. Obegripligt men underbart att njuta av under en stunds vila i en fluffig snödriva i närheten under en stillsam vinterpromenad.

...och störst av allt är kärleken

Hej alla underbara vänner. Råkade stöta på en så underbart vacker kärleksförklaring idag att jag inte kan låta bli att skriva ett inlägg om kärleken.

Våga vara galen och våga vara galen i kärlek – för samhörighet med varandra är något som skapar synergieffekter. Att vilja dela sin vardag med någon, är något som skapar lycka och harmoni inombords och till vardags. Låt hoppet och drömmen bli verklighet genom att skapa en vardag där positiv galenskap och kärlek går hand i hand.

Kärlek är en känsla som präglas av en stark ömhet och tillgivenhet som kännetecknas av en vilja att ge villkorslöst och altruistiskt av dig själv till någon.

Kärlek har ibland definieras i fyra olika former: eros, agape, philia och libido.
Eros är en kärleksgud i den grekiska mytologin, och symboliserar den romantiska och lidelsefulla kärleken, kärleken som aldrig mognar och växer upp.
Agape står för den förutsättningslösa kärleken, den självutgivande formen av kärlek och har ingen sexuell underton eller överton.
Philia står för syskonkärlek, helt utan erotisk eller sexuell underton. Philia är ett begrepp för kärleken till sina släktingar, blodsbandet.
Libido är den sexuella och fysiska kärleken, vår könsdrift. Ett uttryck myntat av Sigmund Freud och som beskriver den energi, livsdriften, människan fick ur sin könsdrift.

Live, Love and Laugh my friends!

onsdag 7 mars 2012

Hänga på en ribba och sitta på en svamp

Hej vänner, och ett särskilt hej till min underbara vän Daniel. Synd att vi inte kunde träffas i helgen, men det kommer fler tillfällen. Hoppas att du hittills klarat dig från streptokockinfektion. Vill gärna bjuda på lite nya foton från några mer eller mindre kända platser och jag börjar i sundets pärla Malmö.

Jag har inte varit i Malmö många gånger i mitt liv, men till skillnad från Göteborgs förvirrande vägskyltar som ständigt leder mig till Hisingen, så verkar Malmös trafikplanerare snällare och mer logiska för lantisar som jag. Verkar redan kunna hitta hjälpligt utan karta eller kompass.

Vad vore väl mer givet för mig, som gillar vatten i alla former att börja mitt Malmöbesök på, än ute på "Ribban" eller Ribbersborgs kallbadhus. Just denna söndag var det många flanerande Malmöbor ute och promenerade på cykelstråket längs stranden trots en isande kylig vind. En överraskning för mig var att kallbadhuset var söndagsöppet och tog emot den ena busslasten efter den andra med både svenska och utländska besökare.
Vrider man blicken något norrut från Ribban tornar den stilfullt majestätiska Turning Torso upp sig högt över omgivningarna. Det är verkligen ett imponerande och ovanligt lyckat bygge i mina ögon. Dessutom fungerar torson som ett utmärkt landmärke för mig att orientera efter inne i Malmö. Den ljusa fasaden reflekterade ljuset från den långsamt sjunkande marssolen.

Turning torso är för övrigt Sveriges och nordens högsta skyskrapa och står stadigt förankrat vid Lilla Varvsgatan i Västra Hamnen i  Malmö. Byggnaden är ritad och konstruerad av arkitekten Santiago Calatrava och ägs idag av fastighetsbolaget HSB.

Med sina 190,4 meter är Turning Torso det näst högsta bostadshuset i Europa, efter 264-metersskrapan Triumfpalatset i Moskva.


Konstruktionen består av nio kuber med fem våningsplan i varje kub. Mellanvåningarna medräknade blir det totalt 54 våningar. Kub tre till kub nio omfattar totalt 147 lägenheter. De två översta våningarna (53 och 54) är konferensanläggningen "Turning Torso Meetings".

Från Turning Torso tog jag en långpromenad in till city och vandrade bland annat genom det nyligen uppfräschade Caroli-kvarteret med Caroli kyrka. Det sena och blåskimrande kvällsljuset gav ett häftigt blått ljus över Caroli kyrka som jag inte kunde motstå att försöka fånga. Lite om kyrkans historia står att läsa på en tavla utanför.
På 1600-talet bodde många tyskar i Malmö. För att delta i gudstjänst åkte de över sundet till tyska kyrkor i Köpenhamn. Efter Roskildefreden 1658 blev det omöjligt. Malmötyskarna bestämde sig då för att bygga en egen kyrka i Malmö. Kyrkan byggdes sedan Karl XI gett tillstånd att bilda en egen tysk församling. Den 1 oktober 1693 invigde man en tysk kyrka vid namn Caroli kyrka.
Två hundra år senare beslutades om rivning av den då gamla Caroli kyrka och att församlingen skulle bli helt svensk. En anledning var att kyrkan helt enkelt var för liten när församlingen blev större. Den 19 december år 1880 kunde biskop Wilhelm Flensburg inviga den nya svenska Caroli kyrka, som var ritad av stockholmsarkitekten Emil Viktor Langlet. Denna byggnadstyp kallas centralkyrka och är inspirerad av de österländska rundkyrkorna.

 Min nästa anhalt blev Örebro dit jag åkte för att träffa en gammal kurskamrat till mig. För mig var även denna stad helt obekant. Jag har visserligen passerat Örebro på väg till Västerås några gånger, men inte haft möjlighet att utforska staden på samma sätt som jag fick möjlighet att göra nu. Vi började rundturen med ett stopp vid shoppingcentret Mariebergs galleria. Jag var på jakt efter insekter ingjutna i akrylplast, men tyvär hittade vi ingen affär som sålde sådana (hade fått för mig att det skulle finnas en sådan butik här). En hyfsat stor galleria med det vanliga utbudet av affärer. Tycker det är lite synd att det inte finns fler unika butiker utan mest bara stora kedjor. Å andra sidan gör det ju att det går ganska snabbt att vandra igenom ett shoppingcenter nästan var i Sverige det än finns.
Efter snabbvisiten på gallerian bar det av in mot centrum och till "Naturens hus" i Örebro. Anläggningen, som främst består av ett trähus med servering omgivet av en vattenpark, ligger mellan två naturreservat - Oset och Rynningeviken, som en port in i naturreservaten via några underbart fina och nyanlagda vandringsleder. Detta är en anläggning jag varmt vill rekommendera för naturvänner. Välskött och inbjudande. Just denna dag var det så gott som fullsatt i serveringen och många Örebroare ute och gick längs vandringslederna.


En överraskning som vi av en slump råkade passera när jag föreslog en genväg som naturligtvis visade sig vara en ordentlig senväg - var "Statens järnvägars centralverkstad". Den trodde jag skulle finnas i Hallberg - men ack så fel. Ett helt kvarter är fyllt av verkstäder och utanför verkstäderna låg långa rader med nysvarvade hjulaxlar till tågvagnar. Själv fastnade jag för den fantastiskt fina gamla tegelentrén till verkstaden. Den byggdes under en epok då man lät estetiken styra och det fick kosta lite extra - och visst är den fin med SJ´s emblem i mässing på krönet.

Som vattenintresserad kan jag naturligtvis inte besöka Örebro utan ett besök uppe i svampen, Örebros vattentorn, med restaurang på toppen. Svampen är ett randigt torn i grått och vitt byggt i stadsdelen Norr i Örebro. Svampen ritades av arkitekten Sune Lindström. Vattentornet är enligt uppgift 58 meter högt och rymmer 9 miljoner liter vatten. Det invigdes i maj 1958 och ersatte då Södra vattentornet och Norra vattentornet.
Uppe i tornet finns en vattenutställning samt kafé- och konferensanläggning. På terrassens västra kant finns också en modell av planeten Neptunus som utgör slutpunkt i den 2,5 km långa modellen Solsystemet i Örebroformat. Svampen har cirka 100 000 besökare per år.
Lite kuriosa är att en kopia av Svampen (men 33 procent större) finns i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Kopian byggdes enligt önskemål från den dåvarande prinsen Faisal bin Abdul Aziz.
Jag imponeras av att svampen byggdes med en så ovanlig och spektakulär byggmetod. När Svampen skulle gjutas började man med hatten nere på marken och hissade upp den 3700 ton tunga betongtratten med 37 domkrafter, allt eftersom foten byggdes högre och högre, upp i skyn.

Vattnet pumpas upp i Svampen och finns i bassänger uppe i hatten. Vattnet rinner sedan ut till örebroarna genom ledningar i Svampens fot. Varje natt fylls Svampen med vatten så att det ska räcka till när örebroarna vaknar och duschar, äter frukost, går på toaletten och borstar tänderna. Under dagen töms tornet på mycket vatten för att sedan fyllas på igen på eftermiddagen och kvällen. Alla måste ju ha vatten när de kommer hem från skolan och jobbet och ska laga mat, diska och tvätta. Ja, det var en lång beskrivning av två händelserika dagar på en färd genom Götaland och Svealand.