onsdag 1 juni 2011

Stål och Vanadin

Fick ett samtal från en av mina VA-kollegor om höga halter vanadin i ett markförorenat industriområde och vilka processer som kan ha haft vanadin som förorening. Mitt svar var att det nog rör sig om någon form av stålbearbetningsprocess. Vanadin används som legering inom stålindustrin för att göra stålet segare och hårdare och flera stålverk dras idag med gamla slagghögar med höga Vanadinhalter.

Vi kom sedan in på ett intressant samtal om järnhantering och gruvbrytning i Småland och i synnerhet i Taberg. Jag vill minnas att där finns en speciell bergart innehållande titano-magnetit-olivinit och eftersom just järn, magnetit och titan ofta är geokemiska följeslagare till Vanadin är det ju knappast överraskande att man redan år 1831 upptäckte att Tabergsmalmen innehöll Vanadin. På 1970-talet fanns tydligen planer på brytning men brytningen kom visst av sig under oljekrisen. Tabergsmalmen verkar annars huvudsakligen har brutits för sitt järninnehåll men även krossats ned till makadam och gatsten.

Tabergsmalmen är även relativt basisk och mineralrik, vilket givit upphov till en spännande flora av bland annat orkidéer och bräkenväxter på berget. Om ett tag tänkte jag faktiskt göra en utflykt till Taberg för att försöka fotografera orkidén knärot som blivit alltmer ovanlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar