Tack D för ett givande samtal idag!
Jag fick ännu ett lysande exempel på underbar naturvetenskap!
Denna gång handlar det om ett gelämne från alger som används inom så vitt skilda tillämpningar som läkemedel mot esofagusreflux, till gipsavgjutningar och för kulinariska läckerheter som aprikossmakande fiskrom. Det märkliga ämnet kallas alginat och är ett gelämne som utvunnits ur röda havsalger. Ämnet har en kemisk egenskap att i vattenlösning reagera med kalcium och då bilda en gel, vilket kommit till användning inom skilda världar.
Läste på nätet att kändiskockar mosar och silar fruktsaft som sedan blandas med lite alginat. Blandningen droppas ner i vattenlösning av kalciumklorid (vägsalt!) och dropparnas yta gelerar i kontakt med kalcium i saltjonlösningen och bildar en gelehud runt droppen. Gelkulorna skopas upp, sköljs av med vatten och serveras som fruktrom med glass.
Alginat kan även köpas i hobbyaffärer för att användas till gjutformar för exempelvis gips. I detta fall är det torra alginatet blandat med kalciumsulfatpulver. För att starta geleringen (alginats reaktion med kalcium) blandas pulvermixen med vatten och bildar då en gel som kan appliceras som gjutform på det föremål som ska gjutas av.
Alginat som läkemedel i tablettform tillsammans med kalciumkarbonattillsats samt natriumvätekarbonat som koldioxid(gas)bildare kan i magsäcken blåsa upp sig och bilda ett skum som, likt ett mjukt lock, hindrar sura uppstötningar (esofagusreflux).
Fantastiskt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar